Aki nem ismeri az alakort, két kérdés merül fel benne:
Röviden összefoglalva:
Eredetiség: Az alakor megőrizte genetikai eredetiségét napjainkig. Az eredeti gabona nem volt intenzív tenyésztésnek kitéve és géntechnológiától mentes!
Élvezet: Kellemes íz és arany-sárga szín jellemzi, melyet a magas karotinoid tartalom (lutein) idéz elő. Sokszínű felhasználhatósága miatt igazi kulináris élményt nyújt! Ideális gabona a modern „reformkonyhához”. A belőle készített étel könnyen emészthető. Erdélyben ősi lepényféléket, pogácsát és kenyeret sütnek belőle; az így sütött kenyér íze a Svájcban divatos „dióskenyérre” hasonlít. Sok helyen azonban inkább rizshez hasonlóan főzik, vagy kását készítenek belőle.
Egészség: Az alakor nagymértékben különbözik a modern búzafajtáktól a sütés tekintetében. A legősibb gabona különösen jól emészthető, és gazdagabb a táplálkozási szempontból értékes összetevőkben (pl. lutein, cink, szelén, kalcium vagy mangán), a búza nemzetséghez tartozó egyéb fajtákkal ellentétben. Az alakor lizin-, mikroelem- és esszenciális aminosav-tartalma igen magas, szénhidrát-tartalma alacsony. Több növényi zsírt, foszfort, nátriumot, béta-karotint és piridoxint tartalmaz, mint a modern búzák. Ez a gabona egy igazi SuperFood!
A természet és a gazdálkodók tiszteletben tartása: Az alakor igénytelen volta lehetővé teszi a műtrágyák és vegyszerek nélkül történő termelést - ideális esetben az ökológiai gazdálkodásban és nehezebben termő területeken. Az alakor tehát hozzájárul a biológiai sokféleséghez, illetve a mezőgazdaság és a fogyasztók közötti tisztességes kapcsolathoz!
A hagyományos kézművesség felvirágzása: A "modern" búzához képest az alakorból készült termékek, mint pl. a kenyér, pékáru, tészta vagy sör exkluzív minőséget képviselnek az ínyencek és táplálkozástudatos emberek előtt. Manapság nagyobb érdeklődés mutatkozik a természetes, jó minőségű élelmiszerek iránt, amelyek élvezettel és bizalommal fogyaszthatóak. Az alakor tehát teljesen a mai idők trendjét képviseli!
Állattartás: Állati takarmányként főleg sertést és lovat etetnek vele. Az alakorral etetett sertések jól gyarapodnak, és nem válnak zsírossá. Néhányan úgy tartják, hogy a lovaknak ettől „sajátos tulajdonságaik vannak”.
Egyéb felhasználási területek: Szalmája igen szívós, tartós, így nemcsak házfedésre, almozásra és kötözésre felel meg kiválóan, hanem még kalapkészítésre is.